Saturday, December 11, 2010

Tips Menulis Dengan Pantas

Hello guys, hari Encik Kool sedikit sedih coz ade bende tak best telah terjadi. Kehilangan sesuatu bende yang telah menemani diri ini selama 2 tahun. Tapi takpe, ujian dari Tuhan. Hari ni Encik Kool nak berkongsi tips menulis dengan pantas menurut pengalaman Encik Kool. Dulu, Encik Kool menulis dengan menggunakan 2 jari. Laju tu boleh la tahan tapi kene tengok keyboard la. So, memang tak puas la bila menaip. Rase macam terikat dengan keyboard je. Setelah menggoogle dan menyoutube, Encik Kool terjumpa la satu software ni.
Game sebenarnya, yang dibuat khas untuk melatih kita untuk menaip. Game yang dimaksudkan ialah Typer Shark. Kalau korang nak cari, cari ke kat Mediafire, guna tips yang Encik Kool bagi dulu kalau nak senang.

Lepas korang da install, ape lagi. Main la game tu. Tapi, korang kene ingat, kalau korang tak praktikkan bila-bila korang menaip, tak jadi la jugak. Kate la korang spend 1 jam main tapi sepanjang korang berFB atau sebagainya korang guna 2 jari jugak, so tak berkesan sangat. Encik Kool tak main game tu pon sampai habis. Tapi berkat praktis ketika menaip dan main game tu, sekarang da boleh menaip menggunakan 10 jari. Sebabnya korang kene train otot jari korang so that memori otot akan terhasil. So, secara tak langsung korang akan berjaya menaip dengan pantas. Kalau korang nak test speed korang menaip, pegi la sini.

Tips ni melalui pengalaman Encik Kool la, tak de warranty yea yang akan berjaya. Kalau jadik bagus la, kalau tak korang try la carik jalan sendiri. Tapi ape yang pasti kalau korang dapat menaip dengan sepuluh jari lagi best la. So, selamat mencuba.

3 comments:

  1. sy taip boleh tahan laju jgak, studentu ktakan assignment blmbak2 kena wat. so taip pun mmg da laju da skg xpyah tgk keyboard cari huruf hehehe..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. ok, saje nak berkongsi ilmu dari pengalaman..hehe

    ReplyDelete