Sunday, October 31, 2010

Tips Google Secara Berkesan

Google, mesti ramai orang da familiar dengan nama ni. Di saat korang memerlukan bantuan dia tetap setia di sisi (Apasal da macam jiwang da aku ni, tak masuk topik langsung). Anyway, Google adalah search engine yang paling mantap pada masa ini. Dialah yang korang guna kalau nak search mp3, nak download movie, nak search bahan untuk assignment n macam-macam lagi la. Tapi hari ini Encik Kool nak berkongsi satu tips yang Encik Kool rasa sangat berguna kalau kita nak search with Google, Kalau nak tahu macam biasa la, Keep on reading.

Ok, let us start with korang perlu tahu ape yang korang nak cari(memang la). Ok, then korang mesti ade website yang korang agak-agak mesti ada punye file yang korang nak tu. Sebagai contoh untuk menjernihkan keadaan,(bahasa ape da) Encik Kool nak cari lagu Aizat yang bertajuk Sungai Lui, then Encik Kool agak-agak yang 4shared mesti ade mp3 yang Encik Kool nak nie. Langkah pertama adalah taip site:4shared.com, korang jangan lupa lak .com tu lak. Kalau www xde pon xpe. Then, sebelahnya korang taip la nama file Sungai Lui. So, pak cik Google akan secara automatiknya cari file Sungai Lui tu kat dalam 4shared je. Website-website lain die da tak mau layan. So, just layan the print screen pics.

Sila Klik Untuk Membesar Bagai Johan
Sekian sahaja, lepas ni korang boleh guna teknik ni untuk cari macam-macam benda tapi jangan la cari benda lain pulak. Berdosa pulak Encik Koo nanti. Gunakan ilmu ni pada jalan yang baik.Selalunya Encik Kool cari file movie jew kat Mediafire since Mediafire xde sistem search built in. Ok, that's all. Jangan lupa komen yea..

2 comments: